Ana içeriğe atla

İsviçre'de İltica Süreci...(Being an asylumseekers in Switzerland)





İsviçre'de İltica Süreci...


Bir cok kez Internet veya farkli ortamlarda arastirma yapmama ragmen Isvicre'de iltica surecinin nasil isledigine yonelik detayli ve anlasilir bir bilgi bulamamis olmam beni bu yaziyi hazirlamaya sevk etti.

Genel olarak Isvicre


Öncelikle bildiginiz gibi Avrupa´nin 8.300.000 nüfusu ve yaklasik 1 milyon yabanci nufusu ile gerek egitim sisteminde gerekse kurallari,yasalari ve dogrudan demokrasiyi uygulama prensipleri ile Dünya' nin önde gelen ülkelerinden biridir Isvicre.

Burada devlet okulları dahi özel okullar kadar iyi bir eğitime sahiptir. Üç dilli eğitim veriliyor. ETH universitesi Avrupa'da birinci dünyada yedinci sirada yer almaktadir. Eğitim ücretsiz. Göçmen çocukları bir sene entegrasyon sınıfına alınır ertesi sene aynı sınıfından okuluna devam eder. Öğrenci merkezli bir eğitim anlayışına göre hareket ediliyor. Sınıflar max.23 kişiliktir.


İsviçre dünyaya bilgi satan; ilaç, kimya sanayiinde ve turizmde en iyi ülkeler arasindadir. Dünya elmas, altın ve takı fiyatları (saat) burada belirleniyor diyebiliriz.

Refah seviyesinin cok yuksek oldugu bu ulkede asgari ucret hemen hemen 3500-3800 CHF civaridir. Issizligin en az oldugu ülkedir. Para birimi olarak Frank kullanilir. Frank hemen hemen Dolar ile ayni seviyede islem gormektedir. Almanca,Fransizca,Italyanca ve Romence dillerinin konusuldugu 26 kantondan olusur ve dogrudan demokrasi ile yonetilir. Baskenti Bern'dir.Kucuk ama tabiat guzellikleri ile harika bir ulkedir. Egitim standartlarina bakacak olursak, gercekten kaliteli bir egitim söz konusudur. Genellikle Alman kantonlarinda halk yabanci dil olarak Ingilizce'nin yaninda az da olsa Fransizca ve Italyanca da konusabilmektedir.

Peki bu ulkede ilticaci olmak...

Surec


Oncelikle sunu soyleyebilirim.Isvicre'de sürec 01 Mart 2019 tarihi ile degisti.Normal sartlar alitinda 140 gün icinde iltica süreci sonuclandirilmak zorunda.Aslinda eger sansiniz var ise bu sürecte oturum alabilirseniz süper. Eve cikma hakkiniz oluyor, kursa yazdiriliyorsunuz.Job center görüsmelerine katilabiliyorsunuz. Fakat sürec kesin 140 gün icinde sonuclandirilmayabiliniyor. Su anda bir kontenjan durumu oldugu bu kontenjana göre oturum verildigi söyleniyor. %30 pozitif karar veriliyor tabi aileler icin diyebiliriz. Ama tabi sizin hakkinizda karar veremedik sizi beklemeye aldik da diyebiliyorlar.Iste burada normal sürec devreye giriyor.

Isvicre uzun sürec icin eger cok farkli bir durumunuz (hastalik,kampta kalamama vs.) yoksa hizli oturum alabileceginiz bir yer degil.Normal sürecte ise oturum alma sureci 20 ay ile 3 yil arasinda degisebilmektedir. Bu sureci de goze almaniz gerekmektedir. Alman kantonlari genel olarak yaklasik 4 ay icinde sizi heim veya bir eve cikarip yerlesik duzene gecirmeye basliyorlar. Bir kac kantonda bu sure uzayabiliyor. Tabiki istisnalari mevcut.

Su ana kadarki mevcut durum goz onune alindiginda oturum alma surecinin bir sene oncesine nazaran hizlandigini soyleyebiliriz. 2018 basindan itibaren sekiz hafta icinde ve iki ay icinde oturum alanlar bile oldu. Fakat yine de herkes icin farkli surec isletildiginden kesin bir sey soylemek mumkun degil.

Ilk Basvuru


   Isvicrede 6 adet basvuru merkezi bulunmaktadir.Eger havalimaninda yakalanmadi iseniz ilk basvurunuzu burada yapmak  zorundasiniz, adreslerine  https://www.sem.admin.ch/sem/de/home/asyl/asylverfahren/empfang/uebersicht_evz.html linkinden ulasabilirsiniz.
  Kapiya geldiginizde bundan sonra adini siklikla duyacaginiz SECURITAS'lar tarafindan karsilanacaksiniz.Burada bir ust aramasindan gecip iceri alinacaksiniz.
Cantalarinizi bir kenara koyup bekleme odasina aliniyorsunuz, burada size getirilen formu doldurup islemleriniz icin beklemeye aliniyorsunuz.



   Ilk olarak ust aramaniz Securitaslar tarafindan yapiliyor. Telefonunuz, kimlikleriniz, surucu  belgeniz, kredi kartlariniz aliniyor fakat daha sonra kimlikleriniz haricinde telefon, surucu belgesi, kredi karti vs. size geri iade ediliyor. Valizleriniz ve ustunuz detayli sekilde araniyor. Ancak sert bir muamele olmuyor, Securitas'lar  size daima guler yuzlu davraniyorlar. 

   Parmak iziniz alinip islemleriniz basliyor. (Yunanistan'da iken parmak iziniz alindiysa, bekleme süreniz aratabilir.) Bekleme esnasinda yemek saati araya girerse sizi de iceri alip yemek veriyorlar. Sonrasinda islemlerinize devam ediyorlar. Fotograf cekiminiz ve yol mulakatiniz daha sonraki gunlerde yapiliyor. Cogu kampta wi-fi hizmeti yok, yaninizda internetiniz ile gitmenizi tavsiye ederim. Cogu basvuru merkezinde ilticacilar calistiriliyor.( yasli, hamile veya cocugu olan anneler haric) Isler, istege bagli veya zorunlu olarak(nöbet sistemi)  degisiyor. ( Istege bagli calistiginiz takdirde bir gün karsiliginda 30 frank aliyorsunuz.) Zorunlu isler ise genellikle kat, wc, bahce, ofis temizlikleri. Bazi yerlerde art arda 7 gun temizlik cikiyor, sonrasinda bir daha cikmiyor. Bu sayede de yasadiginiz yer temiz kalmis oluyor ve disiplini ögretiyorlar aslinda. Aileleri is bolumu yaparken ayirmiyorlar. 6 kisilik ekipler halinde temizlik yapiliyor. Normalde hafta ici sabah kahvaltisindan sonra cikip aksam 17.00'a kadar izin veriliyor. Haftasonu da yatili olarak arkadaslariniza gidebilirsiniz. Ama gorevli olmadiginiz zamanlarda. ( Nöbetler sabahtan yapiliyor ve sonrasinda elbette yine cikabilirsiniz.) Bazi basvuru merkezlerinde aileler beraber kalabilirken bazilarinda erkekler ve bayanlar ayriliyor. Ranzali 10'ar kisilik odalarda kalabiliyorsunuz. Burada size kucuk bir canta icinde deodarant, havlu, sampuan, dis fircasi vs. gibi kisisel bakim urunleri veriliyor. Temiz carsaf, yorgan da veriliyor ve dilediginiz zaman yeniden temizleriyle degistirebilirsiniz degisim odalarindan. burada cocuklar icin de aktivitelerin yapildigi  odalar var. Günün belli saatlerinde aciliyor ve görevliler cocuklarla farkli farkli aktiviteler yapiyorlar. Burada cocuklara gercekten deger veriliyor ve herkes sevgiyle yaklasiyor ,farkli milletten de olsaniz.(Securitaslar bile kucaklarina alip bebekleri sevebiliyorlar mesela :)) 

Merak etmeyin bu surec bir bucuk iki hafta kadar suruyor. Burada size haftalik 21 CHF veriliyor. Disarda calismak isterseniz onun da gunluk 30 CHF karsiligi var.Yemekler bizim kulturumuze uymadigi icin marketlerden atistirmaliklar isinizi gorebiliyor. Bu surecte salata veya makarna size uygun yemekler oluyor.Sabah kahvaltisi da genellikle iki dilim ekmek, tereyagi ve recel yaninda ise sekerli cay veya sekerli kahve. Sekerli diyorum cunku bazi milletlerin seker aliskanliklari ile basa cikamadiklari icin surahilerin icine sekerli olarak koyup masalara birakiyorlar.
Fakat tabiki kendiniz kahve makinasindan kahve alip icebilirsiniz. Yine bazi basvuru merkezleri cok daha rahat olabiliyor.

Yol mulakatinda ise gorevli size oncelikle Isvicre'ye nasil gelebildiginizi detaylarina kadar soruyor. Sizden buraya gelmeye mecbur kaldiginiza dair evraklarinizi da aliyor ki bir dahaki mulakatiniz yani asil mulakatiniza kadar cevirileri yapilsin.

Kamp Sureci


Daha sonra buradan transferiniz cikiyor. Tahliye olmus mahkum sevincine burunerek ertesi gunu beklemeye basliyorsunuz. Size gorevliler gideceginiz adrese hangi vasitalari kullanacaginizin da ciktisi ile bir de biletinizi verip gonderiyorlar.Oncelikle kamp koşulları genel olarak diğer Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında daha bakımlı ve temiz.

Fransiz kantonlarinda iseniz ;

Bu kantonlarda haim evleri yok. Size direk ev tutup tasinma hakki veriliyor. Fakat N kimliginiz oldugu icin genelde ev bulmak cok zor.Gocmenler icin ayrilan evler var fakat bunlarda da sira yaklasik 2 yil icinde geliyor.Bu evleri genelde F oturumu almis ilticacilar tutuyor dersek daha dogru olur.Yani bizler icin gecerli olmuyor aslinda.Yine burada sunu da belirtmekte fayda var, eger burada tanidiklariniz varsa size referans olurlarsa o zaman durum degisebiliyor. Yine Valis kantonunda iseniz cok hizli bir sekilde eve cikariliyorsunuz.

Alman kantonlarinda iseniz ;

Iki durum var. Ya bekleme kampina gidiyorsunuz ya da asil kantonunuz ve N kimliginizi de alacaginiz yere gidiyorsunuz.

Meraklanmayin normal sartlarda bekleme kampina gonderilme ihtimaliniz cok dusuk. Fakat gonderilseniz dahi burda kalma süreniz iki haftayi gecmeyecektir ve bu istisnai bir durumdur.Buradan sonraki yeriniz ise alti aylik oturum kimliginiz olan N kimliginizi almak icin gideceginiz ve bundan sonra degismeyecek olan kantonunuzdaki kampiniz olacaktir.

Genellikle otelden  bozma binalar kampa cevrilmis. Bazi yerlerde ise eski apartmanlar kampa cevrilmistir. Aile iseniz meraklanmayin muhakkak mustakil oda veya bazi yerlerde kamp olarak kullanilan eski apartmanlarda bir daire size verilecektir. (Cocuklu iseniz genelde bir daireyi size tahsis ediyorlar. Bekarlarda 2-3 odalik bir evi diger bekarlarla paylasmaniz istenebiliyor.) Fakat bu sure zarfinda yine gorevlilerin kontrolunde olacaksiniz. Giris cikis saatleri genellikle kamplara gore degissede buyuk oranda serbestlesmektedir. Bazi yerlerde ise hafta ici 20.00'den sonra imza istenebilmektedir.Buralarda eger otel tarzi yerlerde kaliyor iseniz genellikle mutfak ve tuvaletler ortak olabilmektedir. Ama nispeten temiz ve az kisi ile paylasimlar olmaktadir.Burada alacaginiz maddi yardim aylik ortalama kisi basi 300-400 CHF arasinda degismektedir. Artik yemekleri kendiniz yapmaya basliyorsunuz.



Bu donemde genellikle kamplarda profesyonel olmayan kamp gorevlilerinin acmis oldugu kurslar bulunmaktadir. Bu kurslara devam edebileceginiz gibi Zurich veya Bern gibi merkezi yerlerde acilmis olan ucretsiz kurslara da katilabilirsiniz.Iste can sikici noktalardan bir tanesi. Isvicre prensip olarak cogu kantonda, oturum aldiktan sonra sizleri profesyonel kurslara yazdiriyor. Bunun istisnalari tabiki mevcut. Burda kisinin gayretinden ziyade sosyal danismanlar daha buyuk rol oynabiliyor.

Bern veya Zürich gibi buyuk sehirlere yakinsaniz hayirsever insanlarin destekleri ile privat kurslara katilabilme ihtimaliniz de yuksektir.

Bu kamp sureci de yaklasik iki ay surdukten sonra genellikle size ev tutabilirsiniz deniyor veya bir heim evi gosteriliyor. Burada artik giris ve cikislariniz tamamen serbestlestirilip sizlere sosyal danisman ataniyor.Artik her turlu sorununuzla bu danisman ilgilenecektir.Burada aldiginiz maddi yardim kisi basi ortalama 420-480 CHF olarak degisiyor.

Ayrica aldiginiz N kimlikleri ile yardimci islerde yani temizlik,garsonluk vs. calisabilme hakkiniz var.Calisirsaniz tabiki sosyal yardim statusunden cikacaginiz icin hemen eve gecebilme hakkiniz dogmus oluyor.


Oturum Turleri

Oturum Almanizda etkili olan faktorler;

1.Başvuru yapan kişinin durumu, belgeleri,guvenli ulkeden gelip gelmedigi ve mülakattaki durumu 
2. Memurun insiyatifi 
3. Kantonunuz

Bu sureclerden sonra ikinci mulakatinizi beklemeye basliyorsunuz. Ikinci mulakattan sonra B ve F oturumu alma ihtimaliniz var. Siyasi sebeplerle gelenlere B, insani sebeplerle yani Suriye'deki savas vs gibi durumlarla gelenlere F oturumu veriliyor. F oturumu alirsaniz eve cikma hakkiniz yine is bulamiza baglaniyor. Ayrica sadece son kaldiginiz cevrede ev tutabiliyorsunuz.Fakat B oturumu alirsaniz kanton icinde istediginiz yerde ev tutma imkani veriliyor.Evin kirasi ve saglik sigortalariniz ayrica karsilaniyor. Artik kisi basi aylik ortalama 600-750 CHF almaya basliyorsunuz.Tasinma yardimi da aliyorsunuz ve artik kursa da baslayabiliyorsunuz. Bundan sonra size kendi pasaportunuzla ayni seviyede haklar veren seyehat belgesi de veriliyor artik bu belge ile yurtdisina cikmaya baslayabiliyorsunuz.

A2-B1 Dil sertifikasi aldiktan sonra ise buradaki is bulma kurumlari sizleri ise yerlestirebiliyor.

Dublin:

Dublin Yunanistan'a parmak izi bile vermis olsaniz su an icin Yunanistan'a uygulanmiyor. Fakat diger AB ulkelerinde cok hassaslar. Geldiginiz yer guvenli ulke statusunde ise Dublin prosedurunu isleme koyuyorlar.

Onemli Ipuclari


Isvicrede Turkiye universite diplomalari kismen gecerli. Sayisal dersler genellikle kabul edilse de yine de dersleri Isvicre egitim sistemine gore tamamlamaniz isteniyor. Sozel dersler genel itibari ile uyumlu olmadigi icin kabul edilmiyor. Bunu bilmenizde yarar var. Fakat burada B2 seviyesinde dil sertifikasi  alabilirseniz derslerinizi tamamlayabiliyorsunuz sadece harc ucretleri ile. Ya da Ingilizce olarak Yuksek Lisans programlarina kayit yaptirabilirsiniz.Tabi ki Almanya yakin oldugu icin oradaki universitelere de kayit yaptirabilirsiniz.

Isvicrede hayat mektuplarla icli disli.Faturalariniz, doktor randevulariniz, mulakatlariniz size mektuplarla bildirilir. Ulasim tren sistemi uzerine kurulmustur. Tren biletleri biraz pahalidir. Yasiniz 24'den kucuk ise cok avantajli olacaksiniz.



Isvicre'de bekleme sureci biraz sancili gecebilir fakat gelecek kusaklar icin cok avantajli bir ulkedir. Gercekten kaliteli ve refah seviyesi yuksek bir ulkedir. Etrafini cevreleyen Alp Daglari, dogal guzellikleri ile sizi kendisine hayran birakan bir ulke. Kendinizi ozgur hissettiginiz,bisiklete olan duskunlugu ve yuruyus parkurlari olan, korunmus yemyesil alanlari ile mukemmel dogal guzellikleri olan bir ulke.

Bu arada mufazakar kesimlerin yasadigi yerlerde halk basortusune biraz onyargili bakabiliyor ama insanlar sizi tanidikca size karsi tavirlarini pozitif yonde degistiriyorlar.

Burayi Almanya ile kiyaslayanlar icin Almanya kisa vadede daha iyi sonuc alinabilen bir ulke görünebilir fakat Isvicre uzun vadede geleceginiz ve gelecek nesilleriniz icin muhakkak daha iyi bir ülkedir.

Gercekten yolculugunuza anlam katmak istiyorsaniz Isvicre'ye gelmenizi tavsiye ederim.

DIPNOT: Alinan duyumlara gore Isvicre 2019 tarihinden itibaren yeni olusturdugu basvuru merkezlerinde 130 gun icinde oturum vermek veya reddetmek zorunda kalacak. Bunun hazirliklari yapiliyor hatta bazi kamplar kapatiliyor. Hizli sisteme gecis yapabilmek icin. Fakat oncesi basvuranlar icin hala iki senaryo var. Ya onlari 2018 sonuna kadar eritip bitirecek veya da normal uzun sureclerde devam ettirecek.(26.07.2018)

19.10.2018

Tanıtım Videosu için tıklayın

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

LISTEDEKI MAHKUMLAR Sabah erkenden kalkip anneannesini uyandirarak ; -Anneanne yarin babamla annemi gormeye gidecegiz degil mi ?” diye sordu kucuk Zeynep. “Evet cancagazim, tabiki bu aksam yola cikacagiz.“ diyordu Hatice Hanim. Belli ki kucuk Zeynep heyecanliydi. “Anneanne bayramliklarimi da gosterecegiz degil mi?” diye ekledi. Hatice Hanim hafif bir tebessum ile torununun basini oksadi once sonar hafife yutkunarak: -Tabi güzelim, tabiki gostereceksin.  Diye ekedi. Aksam olmus hummali bir hazirligin sonuna gelinmisti. Hazirliklar tamamlanmaya yakin 4 yasindaki Kucuk Zeynep Anneannesine donerek ; - Anneanne babamla annemin resimlerine bakabilir miyiz diye sordu.    Hatice Hanim televizyon konsolunun altindaki cekmeceden albumu cikardi. Zeynep‘i kucagina alip saclarini oksayarak -Haydi ac bakalim dedi. Belli ki Hatice Hanim bu albumu özel olarak olusturmustu. Fotograflara bakmaya basladilar. Basladilar ama Hatice Hanim’in gozlerinden birer birer yasl

KALPLERIN BULUSMASI

KALPLERIN BULUSMASI Ata topraklarindan, ana-baba diyarindan kilometrelerce uzakta -olmak zorunda olmak- bilmiyorum nasil tarif edilebilir bir duygu. Bildigim bu duyguyu yasayan binlerce insan var ve bir o kadar da ozgurlugune kavusabilmek icin bekleyen on binlerce insan var. Kocaman yurekli, fedakar, bugune kadar dertler yuklenmis ve onlari demircinin demiri korda erittigi gibi eritmis koca yurekli insanlar var. Bu insanlara vizyon ve misyon sahibi, kutsal bir amac ugruna bir araya gelmis kocaman yurekliler diyebiliriz. Bir tarafta yeniden, belki de kaçıncı kez yine yeniden ama bu sefer özgürlüğe hasret günlerden sonra bir hayat kurabilmek isteyen bu uğurda bir sürü cendereden geçmiş, ama doğru bildiğini söylemekten vazgeçmemiş yeniden haykıracağı günleri bekleyenler beri tarafta koca yürekliler. Kardeşliğin tamama erdiği, fedakarlığın, samimiyetin , cömertliğin tekrar gün yüzüne çıktığı köprü işte tam olarak burası. İki tarafta aynı ideallere sahip, aynı duygulara, aynı hissi